Onze honden & de rasstandaard

De Mexicaanse naakthond of de Xoloquintzle bestaat in 3 maten: miniatura, intermedio en standard. Hoewel je het niet uit de rasnaam zou kunnen afleiden, bestaat er ook een behaarde variant met vacht vergelijkbaar met de Franse Bulldog. De populariteit is momenteel nog minimaal, hoewel het een superlief, aanhankelijk en speels ras is. Misschien dat het ras wat bekender wordt door de Disney-film "Coco" waarin een Xolo standard de hoofdrol vertolkt.


Wij hadden ons eerste nestje in augustus 2021, beide ouders wonen bij ons. De gegevens kan je hieronder terugvinden. Het werd een nest van 7 pups, 3 behaarde en 4 naakte. Eeentje, Tesla, bleef bij ons wonen. We plannen eind 2021 opnieuw een nestje met onze Xolo's. 

Jennifer Lopez La Componella


Geboren: 1/2/2017

Fokker: Marta Kozica (Polen)

Vader: Jacoh de Korrantoh

Moeder: Desideria de Xoconochco

Roepnaam: J-Lo


Altijd al fan geweest van de naakte hondjes, kochten we in 2017 onze eerste miniatuur Mexicaanse naakthond, roepnaam Jeelo. Zij doet het goed op show en werd in 2017 Belgisch jeugdkampioen en in 2018 Luxemburgs jeugdkampioen. In 2018 werd ze Nederlands jeugdkampioen. In 2019 volgde dan ook nog de titel Belgisch kampioen. Ondertussen heeft ze 1 nestje gehad en is ze met pensioen wat betreft shows. 

Xochitl De Southerland


Geboren: 26/9/2017

Fokker: Irene Garcilopez Fages (Spanje)

Vader: Colli Langarica

Moeder: Chan Langarica

Roepnaam: Loki


Na lang twijfelen en zoeken, vonden we eind 2017 de ideale partner voor Jeelo in Spanje. We haalden hem op in Madrid en het leek alsof hij hier altijd al was geweest. Zijn eerste show stond op 3 maart 2018 op de planning in Genk, hij deed het super! Ondertussen is hij 4 jaar en heeft hij al heel wat titels verzameld:

- Junior Champion Belgium

- Junior Champion The Netherlands

- Junior Benelux winner 2018

- Junior World Winner 2018

- Winner The Netherlands 2019

- Beauty Champion Belgium 2021

- Beauty Champion The Netherlands 2021

- Beauty Champion Luxemburg 2021


Tesla Du Chêne Immortel


Geboren: 29/8/2020

Fokker: INathalie Iwens (België)

Vader: Xochitl De Southerland

Moeder: Jennifer Lopez la Componella

Roepnaam: Tesla


Uit ons eerste nestje hielden we Tesla, een coated teefje, volledig zwart. Zij ging nog niet op show door Corona... Haar eerste show stond in juni 2021 op de planning. Ondertussen is ze junior kampioen in België, Nederland en Luxemburg. 

Rasstandaard


OORSPRONG: Mexico


PUBLICATIE DATUM VAN DE OFFICIELE GELDIGE STANDAARD: 08.10.2012.


GEBRUIK: 

Standaard Maat: Waakhond
Intermediaire Maat: Waakhond
Miniatuur Maat: Gezelschapshond


FCI-CLASSIFICATIE: 

Groep 5 Spitz en Primitieve Types
Sectie 6 Primitief type

Zonder Werkproef


INLEIDING: Het gen dat de afwezigheid van haar produceert, is dominant. Toch worden sommige pups geboren met haar. Het naakt op naakt fokken zal het minst behaarde honden produceren. Daarom wordt dit geprefereerd. Het is bewezen dat dit fokbeleid het ras in stand houdt en de kwaliteit van het ras verbeterd.
Voor het in stand houden van de genetische diversiteit, moeten goed-gebouwde behaarde Xoloitzcuintles, met een uitmuntend type, bouw, standaard geaccepteerde kleuren en vacht, gebruikt worden voor de fokkerij.
Het fokken tussen twee behaarde Xoloitzcuintles is niet toegestaan. Xoloitzcuintle behaarde fokdieren moeten de nakomelingen zijn van geregistreerde ouders met ten minste drie generaties van naakt op naakt fokken. De behaarde variëteit moet beoordeeld worden als een echt ras op tentoonstellingen, en mogen enkel gecombineerd worden in de fok met de naakte variëteit.


KORT HISTORISCH OVERZICHT: Hun oorsprong gaat ver terug in de geschiedenis. Het vlees van de Xoloitzcuintle of Xoloitzcuintli in de Nahuatl taal, Xoloitzcuintle in het Spaans, werd beschouwd als een delicatesse in het pre Spaanse Mexico, gegeten door inheemse Mexicanen tijdens speciale ceremonies als ritueel voor hun geloof en werd beschouwd als vertegenwoordiger van hun god "Xolotl", van waar de naam kennelijk ontstaat.


ALGEMEEN VOORKOMEN: De Xoloitzcuintli is een oude natuurlijke primitieve hond, gemodelleerd door evolutie. Het is een zeer aantrekkelijk slanke en elegante hond, matig in alle aspecten, die snelheid, harmonie en kracht uitdrukt zonder dat het grof te laten lijken, beschikt over een pure en uitgesproken belijning, hij heeft een goed geproportioneerd lichaam, borst is voldoende, ribben goed gewelfd, ledematen en staart zijn lang. Er zijn twee varianten in het ras, naakt en behaard, beide identiek in conformatie met uitzondering van vacht en gebit.


BELANGRIJKE VERHOUDINGEN: Het lichaam, gemeten vanaf de punt van schouder tot het zitbeen en het hoogste punt van de schoft tot de grond, is iets langer dan hoog: ongeveer 10: 9. Teven zijn iets langer dan reuen als gevolg van hun reproductieve functie. De schedel en de snuit zijn ongeveer even lang.
Er zijn drie maten in de ras, allen mager en stevig, goed gespierd, met een ruime ribbenkast en matige botten, de omtrek rechthoekig en de afstand van de elleboog tot de grond is gelijk aan of iets groter dan de afstand van de schoft tot aan de elleboog.


GEDRAG EN TEMPERAMENT: De Xoloitzcuintli is een stille en rustige hond, vrolijk, alert en intelligent, Hij kan achterdochtig zijn tegenover vreemden zijn, hij is een goede waakhond en een uitstekende metgezel. Hij is nooit agressief. De behaarde variëriteit moet gelijk zijn in elk aspect.


HOOFD - AANGEZICHT:
Neus: De neus moet donker zijn bij donker gekleurde honden. Ze kan bruin of roze zijn bij bronskleurige honden, gespot in gevlekte honden.


Snuit: Gezien vanaf de zijkant, de snuit is recht en de boven- en onderkaak zijn vierkant en zeer sterk. De tong is in het algemeen roze. 


Lippen: Strak en nauwsluitend


Kaken/gebit: Beide varianten: met sterke kaken. De snijtanden moeten perfect sluiten in een schaargebit met de superieure snijtanden. Overlapping: het binnenoppervlak van de bovenste snijtanden moeten het buitenoppervlak van de onderste snijtanden raken, recht in de kaak. Een tanggebit, van rand tot rand, is ook toegestaan.
Naakte variëteit: Complete set van snijtanden heeft de voorkeur. De afwezigheid van een paar snijtanden, hoektanden, kiezen, pre-kiezen of gedraaide tanden moeten niet gestraft worden, omdat veel honden niet diepe wortels hebben. Genetisch, is het ontbreken van haar nauw verbonden met de afwezigheid van tanden.
Behaarde variëteit: Volledig gebit (42 tanden), een schaar of tanggebit is vereist, normaal ontwikkeld en normaal gepositioneerd tanden. Kaken: Licht ontwikkeld.


Ogen: Middelgroot, amandelvormig, met een alerte en zeer intelligente uitdrukking. De kleur is afhankelijk van de huid / vacht kleur in zwart, bruin, hazelaar, oranje of gele tinten. Donkere kleuren hebben de voorkeur en beide ogen moeten overeenkomen. De oogleden moeten goed gepigmenteerd zwart, bruin of grijs zijn in donker gekleurde honden. Lichtgekleurde of roze oogleden worden getolereerd in lichtgekleurde honden, maar dit is geen wenselijke kleur.


Oren: In beide varianten zijn de oren lang, groot, expressief en zeer elegant en met een fijne structuur; ze doen denken aan "vleermuis" oren. Ze moeten rechtop worden gehouden bij alertheid. In de waarschuwing positie moeten hun as 50-80 graden horizontaal zijn. Beide oren moeten in dezelfde positie, bij alertheid. Hangende of gesneden oren moeten gedisqualificeerd worden.


HOOFD - NEK: 

In beide varianten wordt de nek hoog gedragen, glad en droog. Licht gebogen. Proportioneel lang. Slim, flexibel, goed gespierd en zeer elegant. De huid op de nek is stevig, elastisch en nauw aansluitend, zonder keelhuid. Puppies tonen plooien, die verdwijnen met de leeftijd.


  LICHAAM: 

  Sterk gebouwd.
  Topline: Perfect recht en horizontaal.
  Rug: kort, sterk en stevig.
  Lendenen: Sterk en gespierd.
  Achterhand: Profiel moet lichtjes afhellen met een helling van ongeveer 40 graden naar het horizontaal.
  Borst: In profiel gezien is deze lang en diep, aflopend tot aan de ellebogen.
  De ribben zijn goed gewelfd, niet overdreven, noch plat. Vanaf de voorzijde gezien heeft de borst een goede breedte. Het punt van het borstbeen mag niet uitsteken.

  Onderbelijning en buik: Bevallige lijn. Buik gespierd en matig opgetrokken.


  STAART: 

  Lang, dun en mag enkele plukjes haar hebben, taps toelopend van de basis naar de top bij de naakte variëteit en volledig bedekt met kort haar in de behaarde variëteit. In beweging, wordt het in een bocht gedragen, mag nooit de rug raken. In rust moet hangen met een lichte buiging aan het eind. Soms geplaatst tussen de benen door lage temperaturen. De staart moet bijna het spronggewricht bereiken. De staart set moet een uitbreiding van de achterhand zijn wanneer de hond in rust is.


  LEDEMATEN - VOORHAND:
  Schouder: Vlak en gespierd met een goede schouderblad-humerale hoeking die een lange, vrije en elegante pas mogelijk maakt.
  Elleboog: Sterk en stevig. kort tegen het lichaam aansluitend, nooit gedraaid naar buiten.
  Onderarm: De voorbenen zijn van voren gezien recht en loodrecht op de grond.
  Middenhand (Middenvoet): Stevig en bijna loodrecht.
  Voeten: Van gemiddelde lengte (hazenvoet) met de tenen gebogen en dicht bij elkaar, kunnen kort grof haar hebben bij de naakte variëteit, en zijn bedekt met kort haar bij de harige variëteit. Nagels zijn zwart in donker- gekleurde honden en lichter in brons of blonde honden. De nagels moeten getrimd worden. De voetzolen zijn sterk en zeer resistent tegen elk terrein. De inter-digitale membranen zijn goed ontwikkeld. Hubertusklauwen dienen niet aanwezig te zijn op alle vier de ledematen, behalve in de landen waar het illegaal is om ze te verwijderen.


  LEDEMATEN - ACHTERHAND:
  Algemeen voorkomen: De achterhand moet sterk zijn en goed gespierd. Van achteren gezien zijn ze perfect recht en parallel
  en nooit dicht. De hoek van het bekken naar het dijbeen gewricht, de knie en de hak, zijn voldoende wijd om voldoende vrije en sterke beweging van de benen toe te staan.
  Dij: Goed gespierd.
  Knie: Met een gematigde bocht.
  Spronggewricht: Koe hakken zijn hoogst ongewenst. 
  Voeten: Als voorvoeten.


  GANGWERK/BEWEGING: 

  De hond moet vrij bewegen met een lange, elegante, veerkrachtig stap; de draf is snel en vloeiend met kop en staart hoog gedragen. Achterhand met vrije en sterke beweging.


  HUID:
  Naakte Variëteit: Door de totale afwezigheid van haar, is de huid van dit ras van groot belang. Het is glad, gevoelig voor aanraking en voelt
  warmer door directe warmteafgifte door het ontbreken van haar;
  echter is de lichaamstemperatuur hetzelfde als bij andere honden met haar. Het verschil met behaarde rassen, die lichaamswarmte verspreiden door middel van natuurlijke ventilatie, is dat de huid meer zorg vraagt voor blootstelling aan de zon en de elementen te wijten aan het gebrek aan natuurlijke bescherming. Accidentieële littekens worden niet bestraft. De hond heeft de neiging om te zweten via zijn voeten (voet pads en inter-digitale membranen), dat is waarom het zelden broek, behalve in extreme hitte. De huid moet vrij zijn van voor de hand liggende huid problemen.
  Behaarde variëteit: De huid van de beklede variëteit is zacht en moet volledig bedekt zijn met haar.


  VACHT:
  Naakte variëteit: Het kenmerk van dit ras is het totale gebrek aan haar op het lichaam (haarloze of naakt hond) hoewel er enkele korte, dikke grove haren van elke kleur op het voorhoofd en nek voorkomen, die nooit langer zijn dan 2,5 centimeter. Zij mogen nooit een lange, zachte paardenstaart vormen. Het is gebruikelijk om grof haar op de voeten en aan het uiteinde van de staart te vinden; Maar de afwezigheid ervan mag niet worden bestraft.
  Behaarde variëteit: Dit ras heeft haar over het gehele lichaam. Het kan verwacht worden dat er weinig haren op de buik en aan de binnenkant van de achterpoten voorkomt.
  Het haar moet kort, vlak, bij voorkeur vlot en zonder ondervacht zijn.
  Kleur
  Naakte variëteit: Solide, uniform, donker gekleurde huid heeft de voorkeur. Het assortiment bestaat uit zwart, zwartachtig grijs, lei grijs, donker grijs, rood,lever, brons of blond. Er kunnen ook plekken van elke kleur, met inbegrip van witte aftekeningen.
  Behaarde variëteit: Solide, uniform, donkere kleuren hebben de voorkeur. Het assortiment bestaat uit zwart, zwartachtig grijs, lei grijs, donker grijs, roodachtig, lever, brons of blond. Er kunnen ook vlekken van elke kleur, inclusiefwitte aftekeningen.


  GROOTTE:
  Er zijn drie maten voor mannen als vrouwen.
  Standard variatie: van 46 tot 60 centimeter, tolerantie van 2 cm in de top kwaliteitshonden.
  Intermediaire variatie: 36 tot 45 centimeter.
  Miniatuur variatie: Van 25 tot 35 centimeter.


  FOUTEN:
  Elke afwijking van de voorgaande punten moet worden beschouwd als een fout en de ernst waarmee de fout moet worden beschouwd moet in verhouding staan tot de omvang en het effect ervan op de gezondheid en het welzijn van de hond.
  Zeer brede kop.
  Slappe, losse of gerimpelde huid bij volwassen honden.
  Losse, slappe of gerimpelde huid op de hals bij volwassen honden. Overmatige keelhuid.
  Licht gekleurde, ronde of uitpuilende ogen. Dalende lendenen of gebogen (kyphose) . Hellend kruis.
  Overmatig koehakkig.
  Staart strak gekruld over de rug. Korte staart.
  Platte voeten.


  ERNSTIGE FOUTEN:
  Lang smal lichaam met korte benen.


  DISKWALIFICERENDE FOUTEN:
  Agressief of schuw.
  Elke hond die duidelijk lichamelijke of gedragsafwijkingen heeft, moet worden gediskwalificeerd.
  Atypische honden. 
  Blindheid of doofheid.
  Elke naakte of behaarde Xoloitzcuintle met prognathie of enognathism.
  Afgeweken kaak (zeer scheve mond).
  Honden met een slechte beet, aangeduid door slechte positionering van het bekken. 
  Verlamde tong (buiten de mond).
  Blauwe ogen of verschillend gekleurde ogen (Heterochromia). Bijgesneden of hangende oren.
  Gecoupeerde staart, korte staart.
  Haar op een deel van het naakte lichaam, met uitzondering van een lichte beharing op het hoofd, de oren, nek, voeten en staart.
  Haar anders dan korte of glad bij de behaarde variëteit. 
  Albinisme.
  Merle kleur. Ook geen andere kleur genoemd in de standaard, dat wil zeggen, zwart en tan, gestroomd, wit, sable, etc.
  Honden meer dan 62 cm of minder dan 25 cm. 
  NB: 
  De reuen moeten twee normale testikels hebben die volledig zijn ingedaald in het scrotum.
  Alleen functioneel en klinisch gezonde honden, met rastypische bouw moet worden gebruikt voor de fokkerij.